5 ползи от четенето на чужд език. Защо е важно?

 

Четенето ни отвежда на магическо приключение. С всяко прелистване на страницата пред нас се откриват различни места. Цял нов свят с невероятни гледки и чувства, които трудно могат да бъдат описани. Срещаме се с герои, които започваме да обичаме или...точно обратното. Действително четенето е едно пътешествие през времето и пространството, което никога не може да бъде заменено. Защото вътрешният ни свят и въображение са по-богати от която и да е нова технология.

 

В днешния глобализиран свят, където имаме възможността да пътуваме до почти всяка една точка на света, възможността да учим и владеем чужди езици е невероятно предимство. И не само с туристическа цел и опознаване на нови култури, чуждият език ни дава възможност за израстване и кариерно развитие в България и в чужбина. Освен всичко това, обаче, четенето на книги на втори език има и уникални ползи за нашето здраве, независимо от възрастта.

 

     1. Повишава психическото равновесие и подсилва способностите на мозъка ни

Множество изследвания са доказали, че четенето е едно от най-добрите упражнения за нашия мозък. А колкото повече го използваме и тренираме – толкова по-добре и по-дълго ще ни служи той. Овладяването на друг език за мозъка изисква разбиране и усвояване на нова система и структура на изреченията, граматиката и лексиката. Докато тренираме мозъка си да запаметява значения на думи, ние всъщност подобряваме нашата памет и способността си да вършим повече задачи по-ефективно.

 

Не на последно място четенето (особено на хартия, където нямаме разсейващи фактори) подобрява способността ни за концентрация върху една дейност за по-дълго време. Тази способност е особено важно да се развива при децата и подрастващите, които са заобиколени от множество разсейващи фактори, задържащи вниманието им едва за няколко секунди.   

 

2. Богат лексикален запас

Една от най-очевидните ползи от четенето на чужд език е обогатяването на речниковия ни запас като научаваме нови думи и фрази. Но по-важното тук е, че това става естествено, без писане на думи по няколко реда, а просто от четене на думите в контекста на написаното. Докато четем ние асоциираме и запаметяваме думата дори само след няколко повторения. Не е необходимо да отделяме часове за това, достатъчни са по 15 минути на ден, но предупреждаваме – добрата книга човек просто не може да я остави бързо. 

 

3. Учене и разбиране на думите в контекст

Думите и фразите никога не са изолирани, те образуват връзки помежду си и именно това прави нашата реч така богата като изразно средство. Нюансите в смисъла понякога казват повече от самите думи.

За разлика от учене на списъци с думи извън контекст, докато четем, ние разбираме на по-дълбоко ниво различните нюанси на значение на всяка дума в естествената ѝ среда.

Когато четем художествен текст като роман например, не е от ключово значение да разбираме абсолютно всяка дума. Съветваме ви да не прекъсвате често процеса, за да търсите непознатата дума в речник, защото така ще развалите цялостната идея – че четете за удоволствие. Нормално е да имаме около десетина непознати думи на страница, които прочетени в цялостния контекст би трябвало да разберем по смисъл. При четене на научен или друг нехудожествен текст това не е така и трябва да разбираме почти всички думи, за да вникнем в смисъла на написаното. Все пак повечето съвременни книги за личностно развитие са написани много достъпно и на разбираем език, който не затруднява дори читатели на средно ниво.

И най-важното – колкото повече четем, толкова повече връзки ще образува езика в нашия мозък и толкова по-добри ще ставаме с времето.

 

4. Свързване с нова култура

Езикът стои в основата на всяка култура. В днешно време сме щастливци да имаме достъп буквално до литература от всеки познат ни език и всяка култура, която ни вълнува. И всичко това можем да направим от собствения си дом – чрез четене на книги, статии, гледане на филми и всичко, което би било от полза за нашата цел. Например докато четете латиноамериканска литература, в книгата може би ще се спомене за историята им, празниците или богатата кухня – освен много нови думи, вие бихте научили много и за културата, традициите и обичаите на тези народи. Не е ли страхотно!

 

5. Четенето е забавно!

На последно място, но първо по важност е златното правило – четете за забавление!

Никой не обича задължителните книги, които ни се казва, че ТРЯБВА да прочетем. Всеки от нас чете по различни причини. Четем за удоволствие. Четем за вдъхновение. Четем, за да сме информирани. Четем, за да се усъвършенстваме. Четем, за да се отпуснем.  Намерете вашата причина, вашите книги и всички останали ползи ще дойдат сами, като бонус.

Всеки един от нас има различни предпочитания за книги. Няма лоши книги – има подходящи и неподходящи книги за всеки читател. Вие открихте ли книгите за вас?

 

Можете да разгледате книгите на английски и испанаски език, които предлагаме и да изберете ново четиво, което да ви донесе всички тези ползи, за които ви споделихме! 

Ако не намирате книгата, която търсите, не се колебайте да направете запитване и ние ще се постараем да я доставим за Вас!