Седем стратегии, с които детето ви ще заобича четенето

 

Всички ние, като родители, искаме да предадем на децата най-ценните съвети - да ги научим как да бъдат постоянни, търпеливи и старателни. Искаме да бъдат щастливи и да развиваме техния потенциал. Мечтаем да бъдат успешни хора, удовлетворени от своя път в живота. Разбира се, това зависи от много фактори, но един от най-ключовите са именно книгите.

Как да направим така, че децата от малки да заобичат книгите, магията, която те носят в себе си и безценните знания, които ни дават?

 

Предлагаме ви няколко изпитани начина, които гарантирано ще помогнат в мисията на всички ни, а именно – нашите деца да станат мислещи, знаещи и способни ЧЕТЯЩИ хора. 

 

В началото се учим да четем, а после четем, за да се учим...

     1.    Четете на детето на глас

Четете на детето си още от първите дни след раждането. Бебетата разпознават и обожават да чуват гласа на мама и това ги успокоява, освен това разбират повече отколкото си мислим, и макар да не могат да ни отговорят, те постепенно попиват думичките, които чуват. Първите години от живота са изключително важни за лексикалното развитие на децата.

Когато детето стане малко по-голямо и започне да разбира историите, които му четете, може да го включите да участва. Нека това стане ваш малък ритуал и време на близост и забавление. Знаем колко нетърпеливи са малките деца и искат да сменят страниците на книжките, позволявайте им го. Обсъждайте заедно историята и илюстрациите, нека детето ви опише какво го впечатлява най-много и кой е любимият му герой. Дори може да го оставите то да измисли кратка история за някой от героите и свой собствен завършек на приказката, развихряйки въображението си.

Много родители спират да четат на децата си, когато те започнат да се учат да четат и след това, когато те четат свободно и сами. Не притискайте детето да чете, докато не стане готово за това. Опитвайте се да предизвикате интереса му и имайте предвид, че за току-що научилото се да чете дете една страница може да е доста дълго четиво. Нека на първо място да е забавно и интересно. Едно дете, което е начинаещ читател може да чете по-кратки книжки с по-големи букви и повече картинки. Докато вие може да му четете по-дълги книжки с истории, които да се харесат на всички и с по-сложни думи, които да обогатят речниковия запас на детето. 

   

     2. Бъдете негов пример

Както знаем, децата не чуват какво им казваме, а гледат какво правим. Вашият пример е това, което има най-голямо значение. Колкото по-често детето ви вижда с книга в ръка, толкова по-голяма вероятност има и то само да пожелае да си избере книжка от рафта, която да чете.

Ако седнете заедно в парка и вие извадите смартфона, а дадете на детето книга – надали то ще пожелае да чете, но ако вижда вас с отворена в ръката книга, тогава със сигурност ще прояви интерес. 

   

     3.     Носете книга със себе си, която да ви е винаги под ръка

Пътувате с метро, автобус или самолет и на детето му става скучно – хоп, ето я перфектната опция за оползотворяване на времето.

Докато чакате на опашка или пред кабинета на доктора и на детето му става скучно  (както и на вас J ), книгата е начин времето да мине неусетно и в приятно занимание. И е за предпочитане пред смартфона, освен ако не слушате аудио книга, не четете полезна статия или електронна книга.

Тази малки възможности да отворим страниците, всъщност създават едно различно отношение към четенето и го превръщат в приятно преживяване за детето. 

 

   4.     Вземете си карти за библиотеката и я посещавайте редовно 

Създайте приключение и изживяване, което да споделите с децата си. Може да си имате ритуал да посещавате заедно библиотеката и да си избирате книги веднъж в месеца или на две седмици. Огромното разнообразие и приятната атмосфера със сигурност биха се харесали на детето. Нека то само избере книжките, които желае да прочете.

Няма нищо по-приятно от това да гледаш интереса на детето, докато разглежда множеството книги една по една и си избира коя да вземе вкъщи да прочете. А изборът му може много да ви изненада, да ви разкрие негови нови интереси. Толкова е приятно да опознаваме децата си като личности и да разговаряме с тях на множество теми.  

Библиотеките често имат събития и активности, както и гостувания на популярни автори. Всяко дете се вдъхновява при срещата с автор на любима негова книжка. Книжните панаири и книжарниците също са чудесен вариант, ако желаете да добавите нови заглавия за вашата собствена библиотека вкъщи. 

 

    5.    Правете творчески проекти за книгите, които четете

 

Да измислите своя игра или да се вдъхновите творчески от книжките, които четете с детето, е друг чудесен начин да породите желанието му за още и още истории. Децата обожават да творят и да работят с ръцете си, създавайки причудливи, цветни и красиви проекти.

Например може да нарисувате някой от героите, да направите проект за любимата книга от хартия, да изрязвате, да лепите и всичко, което ви дойде наум. Творчеството е начин за всички да релаксираме, да се забавляваме и да прекараме малко време с детето.

Друга възможност е да изиграете сцена от популярна книжка в импровизиран домашен театър вкъщи. Много е вълнуващо и ние, родителите, да се включим и за момент да станем актьори, играещи на една сцена с децата си. Трите прасенца, Червената шапчица, Косе Босе... изборът е голям, а смехът – гарантиран!     

 

    6.    Четете книга – гледайте филм

 

Няма съмнение – най-обичаните филми са направени по книги – Поредицата за Хари Потър, „Властелинът на пръстените“, „Чарли и шоколадовата фабрика“ и много други.

Филмите са чудесно забавление за цялото семейство, а кино вечерите - любими на всички деца. Да, филмът не може да замести книгата, но може да ни накара да я заобичаме още повече. Вкъщи например, след всяка прочетена книга от поредицата Хари Потър, заедно гледаме и филма. Знае се - книгата винаги е на първо място.

Слагайте пуканките и нека кино забавлението започне. 

 

    7.     Създайте читателски клуб

Децата много лесно се запалват по нещо, щом приятелчетата им също го харесват – филмчета, играчки и разбира се, книги. Ако приятелите му четат някоя книжка, то е много вероятно и то да иска да я прочете. Забелязала съм дъщеря ни с колко голямо нетърпение започва да чете нова книга, която нейно приятелче ѝ е препоръчало, защото много му е харесала.

За по-малките деца би било чудено да създадете малък читателски клуб, заедно с приятелчетата от квартала, да събирате децата и заедно да избират книга, която всички да четат, а после заедно да си говорите за прочетената книга или да играете на игри, вдъхновени от нея. Това е чудесна възможност за срещи и между майките.

 

При по-големи деца може да измислите нещо като клуб родители – деца, където вие и детето четете една и съща избрана книга, а после можете да коментирате историята, героите, кое ви е допаднало и кое – не. Дали е имало поука или нещо важно, което сме научили от дадената книга. Възможностите са много и всичко зависи от вашето въображение. Бонусът е, че ще прекарате пълноценно време заедно с детето, ще засегнете важни теми, ще ви чувства още по-близо и може да ви се довери да споделя повече с вас. А и да си признаем, така ще имаме повод да прочетем (отново) някои от страхотните романи за деца. 

If you want to make a reader, be a reader.

Най-важното, което да запомните – не настоявайте. Колкото повече настоявате, толкова повече ще се съпротивлява детето, а книгите ще загубят точки в неговите очи. Имайте търпение – с тези начини и много книги, които да ви заобикалят, няма съмнение, че детето ви рано или късно ще стане читател, който жадно поглъща следващата си завладяваща книга.

 

И не забравяйте – училищата учат децата как да четат, но родителите са тези, които ги учат как да обичат книгите. 

Успех!